2011. július 19., kedd

Nem lesz többé Szote Klub?

szegedcafe.hu Jelen állás szerint soha többé nem szórakozik szegedi egyetemista a kulthelynek számító Szote Klubban, miután az egyetem felmondta az üzemeltető Tisza Med Kft-vel kötött szerződést. A helyzet - ahogy már megszokhattunk - azért nem ennyire egyszerű.

Féltek a lehallgatástól

Hogy a végéről kezdjük a sztorit: a Szotésoknak menniük kell a Dóm tér 13. alól, és nem azért, mert a Szegedi Szabadtéri Játékok ilyenkor elvileg használja a helyiséget, hanem azért, mert valakiknek nem tetszik, hogy sokan más szórakozóhelyek helyett oda jártak.

Akkor kezdődött az ügy, amikor a Hír Tv “Célpont” című műsorában is látott Szote Klub főnököt, Benke Csabát 2010 augusztusában megkereste két - a szegedi egyetemi életben magas pozíciót betöltő - fiatalember, hogy tárgyaljanak a szórakozóhely jövőjéről az Aquapolis egyik medencéjében, mert ott biztosan nem hallgatja le őket senki. “Az ajánlat a következő volt: 75 milliót fizetek egy összegben, majd évente még 25 milliót, és cserébe hagynak dolgozni, mint a Szote Klub üzemeltetője. Az ajánlatuk mocskos és eleve lehetetlen volt. Még ha akartam volna sem tudtam volna előteremteni ennyi pénzt” - mondta Benke Csaba.

Marad asztalosműhely?
A Tisza Med Kft. nettó 444 ezer forint plusz rezsi bérleti díjat fizetett az egyetemnek az ingatlanért, ahol az elmúlt évek alatt több tíz millió forintért úgynevezett állagsérelem nélkül el nem távolítható fejlesztések és beruházások is történtek, 2007-ig. Ennek lényege, hogy az egyetem és a klubot üzemeltető kft megegyezett a fejlesztésekről, amelyek költségét beszámították a klub bérleti díjába is (vagyis kvázi lelakhatott). Így jött ki a havi 444 ezer forint.

444 ezerről 2,5 millió forintra nőtt volna a havi bérleti díj

A történet természetesen ezzel nem zárult le. A Szote Klubnak helyet adó ingatlant kezelő Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) vezetője, Vécsei László dékán 2010 októberében levelet küldött, melynek lényege, hogy az ÁOK 2010. november 15-i határidővel felbontja a klubbal kötött szerződést. Ekkor a korábbi megállapodásnak megfelelően egyeztető tárgyalások kezdődtek, melyek során a ÁOK képviselői azon az állásponton voltak, hogy a 348 négyzetméteres helyiségért kevés a havi nettó 444 ezer forint, azzal együtt is, hogy ekkor még a klub 9,6 millió forint értékű fejlesztést lelakhatott volna a szerződés lejártáig, 2013 szeptemberéig.

A Szote Klub csupán 8 és fél hónapra, szeptember 1-től május 31-ig bérli a Dóm tér 13. szám alatt található helyiséget, mivel nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok stábja használja az ingatlant.

A Szote Klub vezetése két ajánlattal állt elő. Az egyik szerint a klub 2010 novemberétől nettó 800 ezer forint bérleti díjat fizet, tehát ennyivel “koptatja” a már említett 9,6 milliós fejlesztési költségét. A másik javaslat az volt, hogy 800 ezer forintos bérleti díjat azonnal számlázhatja az ÁOK a klub felé, és “elfelejtik” a 9,6 milliós “kintlévőséget” is, viszont kötnek egy új, 5 évre szóló szerződést.

A két lehetséges ajánlatot az orvosi kar dékáni tanácsa megvitatta, és úgy döntöttek, hogy belemennek  a második ajánlatba, amennyiben a Szote Klub üzemeltetője kifizet havonta 2,5 millió forint bérleti díjat. A klub négyzetméterenkénti bérleti díja így a 7000 forintot is meghaladta volna, ennek ellenére az üzemeltetők hivatalosan is rábólintottak a feltételekre. Így látszólag véget is érhetett volna a Szote Klub körüli huzavona, hiszen a felkínált feltételek elfogadásával gyakorlatilag jogilag is megállapodtak a felek.


Megállapodás volt, nincs…

Ekkor jött a hideg zuhany. Benke Csaba elmondása szerint, ugyanis a következő megbeszélésen az ÁOK képviselői - a korábbi megegyezés ellenére - újabb módosítással álltak elő, melynek lényege, hogy a SZEFHE tagjai ingyen bemehettek volna a Szotéba, így kvázi a SZEFHE tagság megváltásával a kapupénz jókora része kivándorolt volna a szórakozóhely kasszájából, ami a működést is ellehetetlenítette volna.

A Szegedi Egészségügyi Felsőoktatás Hallgatói Egyesület (SZEFHE) jelenleg  nagyjából 3000 tagot számlál. Egy EHÖK-ös döntés következtében, pedig bármely SZTE-hallgató évente 500 forintért tag lehet. Benke Csaba tagja annak a 11 főnek, aki megalapította a SZEFHÉ-t.

És ez még nem minden. Az új ajánlat szerint minden év január 15-én bruttó 20 millió forintot kellett volna átutalni az ÁOK-nak, (az éves bérleti díj így már nagyjából 41 millió forint lett volna 8,5 hónapra (13 ezer forintot meghaladó négyzetméterár!), ami ismét csak teljesíthetetlen feltételnek bizonyult. “Ezt joggal való visszaélésnek hívják, legalábbis az általam megkérdezett jogi szakértő szerint - mondta Benke Csaba, majd hozzátette: “ha jól tudom az egyetem két jogásza is felhívta az ÁOK képviselői figyelmét, hogy jogsértő, amit tesznek, de ez nem igazán zavarta őket.”

2011. május 12-én Majó Zoltán, az SZTE gazdasági főigazgatója és Vécsei László, az ÁOK dékánja által jegyzett levélben felszólították a Szote Klubot, hogy 48 órán belül hagyja el az általa bérelt helyiséget.
Egyelőre itt tart a Szote Klub ügye. A szórakozóhelyet üzemeltető Tisza Med Kft. ügyvezetője, Benke Csaba még nem tudja, hogy lesz-e per vagy sem. Mert ha perelnek is, néhány évig biztosan elhúzódik az ügy, addig pedig nem ülhetnek ölbe tett kézzel. Talán a stábbal, a berendezéssel együtt továbbállnak, és csak remélik, hogy a fiatalok továbbra is számítanak majd rájuk. Az viszont biztos, hogy a Dóm tér 13. alatt AZ a Szote Klub már soha többé nem nyit ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése