2011. június 20., hétfő

690 millióért bérelné az SZTE a Royal Szállót?

szegedcafe.hu Havonta 11,5 millió forintért, tehát öt évre mintegy 690 millióért bérelné ki a Szegedi Tudományegyetem a szegedi Royal Szállót.


Információink szerint a bérleti szerződést az elkövetkező hetekben ellenjegyezheti az EURASIA Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője, valamint az Szegedi Tudományegyetem illetékesei, amennyiben azt az SZTE Gazdasági Tanácsának tagjai megszavazzák.

Egy korábbi hír szerint még 2010-ben döntés született arról, hogy állami támogatással kollégiumot alakítanának ki a Kölcsey utca 1-3. száma alatt található, 2477 négyzetméteres Royal Szállóból. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2010. március 2-án, míg az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejlesztési és gazdasági államtitkára 3815-1/2010-es határozatában jóváhagyta, hogy “a Szegedi Tudományegyetem kollégiumi férőhelybővítés céljából bérleti szerződést kössön”.

De miért pont a Royal Szálló?

A Royal mellett több dolog is szólhat: az egyik, hogy Szeged belvárosában található, a másik, hogy a közelben számos nevezetesség, könyvtár és szórakozóhely van. Elég, ha csak a Széchenyi téren lévő Retro Clubra, és az ingatlannal szemben található SZTEage Kávézóra gondolunk. A szórakozóhelyek számos EHÖK-ös és HÖK-ös bulinak adtak helyet az elmúlt években. Mint azt korábban megírtuk: úgy tudjuk, hogy az EHÖK visszatartott normatívából felhalmozott mintegy 500 millió forintot, így akár az a forgatókönyv is elképzelhető, hogy részben ebből az összegből fedeznék a tranzakciót.

Az SZTE tehát elvileg négyzetméterenként 4642 forint havi bérleti díjat fizetne a Royalért, ami első pillantásra soknak tűnik, hiszen 40-50 ezer forintért – rezsivel együtt – már 15-20 négyzetméteres szobát lehet bérelni Szeged belvárosában. Ráadásul, ha figyelembe vesszük az épület állagát, és azt, hogy nagyjából 120 hallgatónak tudna szállást biztosítani, akkor már tényleg sok az évente 138 millió forint, amit bérleti díjként fizetne az SZTE. Ez azt jelentené, hogy az egyetemnek egy évre nagyjából 1 millió forintba, öt évre pedig 5 milliójába kerülne egy hallgató elhelyezése.

Érdekessége a megállapodásnak, hogy – a tervek szerint – a kollégiumot nem az egyetem üzemeltetné, így a bevételekkel (kollégiumi díjak, nyári szobakiadás) és a költségekkel is egy harmadik félnek kell majd számolnia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése