2011. június 16., csütörtök

500 milliós felhalmozás az EHÖK-ben?

szegedcafe.hu Információnk szerint 500 millió forintnál is nagyobb vagyont halmozott fel az elmúlt két év alatt a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK). Mindezt úgy, hogy a hallgatók egyre kevesebb ösztöndíjat, lakhatási- és szociális támogatást kapnak. Azt, hogy a pénzt mire szánja az EHÖK, még nem lehet tudni.

SZTE Rektori Hivatal
Normatívát gyűjteni

Az egyetem május 30-i, nyilvános szenátusi ülésén nézeteltérés támadt Török Márk és a szenátus egyik tagja között azzal kapcsolatban, hogy mennyi pénze is van az EHÖK-nek, és miért csappant meg a hallgatók ösztöndíja. Erre Török Márk, az EHÖK elnöke úgy reagált: 500 milliója van a szervezetnek.

Kérdésünkre, miszerint “Török Márk valóban tett-e olyan kijelentés nyílt szenátusi ülésen, hogy az EHÖK-nek 500 milliós felhalmozása van”, Mokán Péter, az EHÖK gazdasági alelnöke azt válaszolta, hogy “tudomásom szerint a kijelentés zárt ülésen hangzott el”. Keczer Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem sajtószóvivője viszont azt állítja, hogy – mint általában – “a szenátus május 30-i ülése is nyílt volt az egyetemi polgárok számára”. (Csütörtök délután Török Márkot is szerettük volna elérni, ám többszöri próbálkozásunk sem járt sikerrel. A későbbiekben őt is szeretnénk megszólaltatni.)

Első hallásra örülhetnénk is a hírnek, hiszen az önmagában nem rossz, ha egy egyetemi vagy bármilyen önkormányzat fél milliárd forintos többlettel rendelkezik, azonban, ha jobban megvizsgáljuk a helyzetet, már sötétebb a kép. Kezdjük ott, hogy nem az EHÖK-nek kellene jól állnia anyagilag, hanem a hallgatóknak. Másrészről a hallgatói normatívák visszatartása – és így a felhalmozás is – szabályokhoz kötött, harmadrészt az elmúlt hónapokban az ösztöndíjak és az lakhatási-, valamint szociális támogatások is egyre csökkentek, tehát a hallgatók zsebében helye van annak a félmilliárd forintnak: pontosabban a hűlt helye.

Török markában van az egyetem szenátusa?

Az EHÖK tevékenysége évek óta bőséggel szolgáltat témát. Van, hogy az ösztöndíjak miatt támadják a szervezetet, van, hogy Török Márk elnök vezetési stílusát bírálják, máskor az egyetem vezetésével és a szenátusban megkötött kőkemény alkukról és érdekszövetségekről lehet hallani.

Miután elbocsájtását bírósági úton megtámadta és nyert, Török ismét a Szegedi Tudományegyetem hallgatója és újraválasztását követően az EHÖK elnöke lett. Érdekes, már-már átláthatatlan figura az övé: hiszen a felsőoktatási intézmények hallgatókat képviselő szervezetei rendre igyekeznek olyan személyt az élükön tudni, aki tanulmányaikkal és szorgalmukkal példát tudnak mutatni.

Mit köthetünk Török Márk nevéhez? Azt mindenképpen, hogy egységessé tette a HÖK-öket, így az egyetem döntéshozó szervezetében – a szenátusban – egyedül képes egységes platformot megjeleníteni. A hallgatók szavazati aránya 1/3-ad, azaz nagyjából 33%, ami 50% plusz egy szavazatos döntéshozatalnál hatalmas fegyvertény, hiszen minden alkalommal csak néhány szenátus tagot kell “megszerezniük”, hogy keresztülvigyék akaratukat. Ehhez jön még, hogy az EHÖK tagokat delegál az SZTE Gazdasági Tanácsába is, ahol zárt üléseken komoly pénzügyi és gazdasági ügyekben hoznak döntéseket, gyakran több száz milliós tételekben. Gyakorlatilag az EHÖK – így Török Márk – dönthet dékánok sorsáról, fejlesztésekről, vagy arról, hogyan alakuljon a “szenátus által elfogadott normatíva-felosztás”. Magyarán, hogy mennyi pénzt tarthasson vissza az EHÖK az állam által küldött pénzből.

A pénzek számfejtését és utalását nem az EHÖK végzi, hanem a Hallgatói Szolgáltatói Iroda, ám ez az iroda csak lebonyolítja az ügyeket, intézi a tranzakciókat, nyilvántart, stb. Azt, hogy a bejövő normatívákból mennyit utaljanak, vagy mennyit halmozzanak föl, már a szenátus által jóváhagyott szabályok döntenek. Csakhogy a szenátus az EHÖK – s így gyakorlatilag Török Márk – kezében van, így a kör bezárul. Az EHÖK annyit tart meg, amennyit nem szégyell, csak szabályt kell alkottatnia rá. A pénzt meg aztán – megint csak szenátusi döntéssel – arra költi, amire akarja.

Az EHÖK-nek legyen pénze vagy a hallgatóknak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése